architecten

witstrook


projecten      bureau       contact       actueel
.


projecten      bureau       contact       actueel



schaal   functie   locatie   >  België  Nederland  A-Z  <

532 Centrumplan Valkenburg aan de Geul



De landschappelijke ligging tussen de heuvels en de twee Geularmen maken Valkenburg uniek. De centrale ligging van het centrum vormt het koppelstuk tussen de historische kern aan de zuidzijde en de nieuwere noordzijde van het dorp. Het plangebied is gelegen aan de noordzijde en strekt zich uit van een van de Geularmen tot aan een belangrijke en drukke ontsluitingsringweg, de Reinaldstraat. Deze straat vormt door de grote verkeersdrukte een begrenzing van het centrum. Een van de belangrijkste knelpunten in de ruimtelijke structuur van Valkenburg was het gegeven dat bijna alle centrumstraten en pleinen intensief voor parkeren werden benut, waardoor het centrum onoverzichtelijk en voor voetgangers onaantrekkelijk werd. Door het parkeren aan de rand van de ring te concentreren in een ondergrondse, tweelaagse parkeergarage onder het nieuwe winkelcentrum kan de dorpskern verkeersluw gemaakt worden, hetgeen ten goede zal komen aan de ruimtelijke kwaliteit en aan de kwaliteit van het woon- en winkelgebied.

Met de nieuwbouw van het winkelcentrum dat gelegen is tussen de Reinaldstraat, Louis van de Maesenstraat en het Dr. Erensplein ontstaat er aan de noordzijde van het centrum een herkenbaar en afgebakend aaneengesloten winkelgebied. Door de vervanging van de bestaande bebouwing ontstaat de mogelijkheid om een tweede winkelstraat te introduceren, zodat er een winkelcircuit ontstaat. De gesloten straatwanden versterken de ruimtelijke samenhang van het centrum als geheel en door aan te sluiten bij de maat en schaal van de bestaande bebouwing ontstaat er een zekere continuïteit van de openbare ruimte. Bovendien vormt het één geheel met het centrum. Door het toevoegen van nieuwe pleinwanden wordt het Dr. Erensplein opnieuw gedefinieerd. Invulling van de bebouwing met horeca geeft de mogelijkheid het zuidgeoriënteerde plein gedeeltelijk als terras te gebruiken. De voormalige, historische schouwburg krijgt een prominentere plaats en betekenis aan het plein. Er ontstaat een gave en levendige dorpskern, die aansluit op het Geul-eiland. Ook de inrichting van de openbare ruimte wordt vervolgens als een samenhangend geheel tussen bestrating, straatmeubilair, verlichting, groen en beeldende kunst gematerialiseerd en gedetailleerd.

Het winkelprogramma bevat een grote supermarkt en bestaat verder hoofdzakelijk uit kleinschalige luxe winkels met oa. culinaire producten, persoonlijke verzorging, mode, gecombineerd met horecafuncties aan het Dr. Erensplein. Een aantrekkelijk kernwinkelgebied, dat aansluit op de reeds bestaande winkelrouting.

Het wonen is gelegen aan de nieuwe, semiopenbare ruimte op het tweede maaiveld, toegankelijk via de openbare en afsluitbare stadstrap. Door de toevoeging van deze woningen wordt het draagvlak van de voorzieningen vergroot en wordt er tevens gezorgd voor een grotere levendigheid en dynamiek van het gebied. De 53 appartementen, over twee bouwlagen, hebben hun voordeuren en voorkanten op het verhoogd maaiveld. Vanuit iedere woning is direct contact met de openbare ruimte mogelijk. De private buitenruimtes liggen aan de straat, bestaande uit ruime, half inpandige balkons of buitenruimtes gelegen op het verhoogd maaiveld.

Planuitwerking
De bouwblokwanden bestaan uit coherente gevelwanden, een continue plint met daarboven solitaire, kleinschaliger volumes, waardoor contact tussen het verhoogd gelegen binnengebied en het exterieur van het totale bouwvolume mogelijk wordt. Het wonen krijgt zodoende een zowel fysieke als zichtrelatie met de eerder publieke ‘benedenwereld’.

De verticale geleding vindt haar oorsprong in de maat en schaal van het bestaande weefsel. Deze wordt verzelfstandigd door een - per huis - ontworpen vorm en bouwhoogte. Het materiaalgebruik sluit aan bij de in het dorpscentrum van Valkenburg gebruikte textuur en kleur van mergel: baksteen, natuursteen en gevelpleisterwerk in zachte wit-geel-bruine tinten. Een horizontale geleding in plint-lijf-kop versterkt een verdere verzelfstandiging van de afzonderlijke bouwblokken.

Het project kenmerkt zich door grote constructieve overspanningen en heeft daardoor een flexibel indeelbare structuur die op vele wijzen in te vullen is. De flexibele structuur heeft een ruimere verdiepingshoogte, zodat ook hier een flexibel gebruik mogelijk is en blijft. Dit geldt zowel voor de winkelplint als voor de woonlagen. Er werd geen expliciet programmatisch gestuurde uitstraling van de gevels nagestreefd, wel een presentatie die de openbare ruimte maat en schaal geeft. De eenvoud en coherentie van het architectuurbeeld en de gebouwgevels op alle verdiepingen laten vrijheid in het gebruik van de achterliggende ruimtes. De gebruikte (gevel)materialen zijn duurzaam, onderhoudsarm en verouderen op een waardige wijze.

-


opdrachtgever
Hurks Vastgoed Ontwikkeling Zuid
projectteam
Filip Delanghe, Marco Arts, Sara Staels, Nieke de Bel, Tinus Roothans, Robin Allaer 
periode
2010-2016




Gerelateerde projecten


awg architecten   paardenmarkt 85 | b-2000 antwerpen | belgië | t +32 3 233 87 40 | info@awg.be



awg architecten   
paardenmarkt 85 | b-2000 antwerpen | 
belgië | t +32 3 233 87 40 | info@awg.be