architecten

witstrook


projecten      bureau       contact       actueel
.


projecten      bureau       contact       actueel



schaal   functie   locatie   >  België  Nederland  A-Z  <

633 Lange Munte Kortrijk



De wijk Lange Munte is de meest recente en grootste sociale wijk die de Goedkope Woning heeft gebouwd (1976-1984). De eigendomsstructuur van de wijk is homogeen: momenteel heeft de sociale huisvestingsmaatschappij nog 201 huizen van verschillende types in eigendom. Naar analogie met het ECO-Lifeproject in de wijk Venning wil men overgaan tot een grondige opwaardering tot een laag-energetische CO2-neutrale wijk. Om de hoge ambities te kunnen waarmaken wordt een masterplan voor deze ingrijpende transformatie opgemaakt.

Het masterplan vertrekt vanuit het hergebruik van een groot deel van de bestaande woningen en een stedenbouwkundige onderlegger voor de wijk die de omgevings- en belevingswaarde verhoogt. Door een weloverwogen keuze voor behoud en energetische renovatie wordt het karakter en de historiek van de bestaande wijk behouden. Op strategische punten worden gekozen voor sloop en nieuwbouw om de leefbaarheid en woonkwaliteit van de wijk te verbeteren.

De sloop van een aantal (vooral gelijkvloerse) woningen en bijgebouwen geeft ruimte voor nieuwbouw zonder bijkomende druk op het groene karakter van de wijk.  De nieuwe bebouwing zorgt voor een grotere diversiteit aan woningtypes en voorzieningen in de wijk en een betere afstemming op het profiel van de huurders. Compacte woonstempels, gevormd door een variatie aan bestaande en nieuwe woningen, vormen een tussenschaal tussen bewoner en wijk. Het samenwonen, in zowel grondgebonden als gestapelde typologieën, rond kleinschalige collectieve binnengebieden zorgt voor sociale verankering en geborgenheid.

Het masterplan geeft voorrang aan de trage weggebruiker, fietser en openbaar vervoer door de ontmanteling van de bestaande infrastructuur met parkeren voor de deur of op eigen kavel. De auto wordt in gemeenschappelijke voorzieningen geparkeerd en grote oppervlaktes (asfalt-)verharding worden omgezet naar kwalitatieve groene private en collectieve buitenruimte.
De compactheid van de gebouwen en beperktere footprint van de infrastructuur dragen bij tot een beter gestructureerde de open ruimte (privaat – collectief – openbaar). De open ruimte wordt streekeigen aangeplant en geactiveerd.  De padenstructuur verbindt niet enkel de woonstempels maar ook moestuinen, speelplekken, rustplekken,  …  .  Het brengt de bewoners dichter bij hun natuurlijke omgeving – laat verantwoord mede- en collectief gebruik toe.

Voor de gehele site is gekozen om te werken met één hoofdmateriaal: oranje-rode baksteen. Per gebouw wordt hiermee gevarieerd door te kiezen voor een ander metselwerkverband, detaillering of het toevoegen van bijvoorbeeld keramische elementen. De basiskleur van het aluminium schrijnwerk, hekwerken, balustraden en andere metalen structuren is eveneens voor de gehele wijk hetzelfde: muisgrijs. Op deze manier blijft de wijk Lange Munte een coherente wijk met zijn eigen karakter dat verschillende woontypes verbindt.

Voor dit masterplan wordt het begrip duurzaamheid zo breed mogelijk opgevat. Het gaat niet alleen om energiezuinigheid en CO2-neutraliteit, maar even goed over de sociale cohesie in de wijk, over het motiveren van de bewoners voor een milieubewuste manier van leven en een verantwoord gebruik van de publieke ruimte. Op deze manier kan de sociale wijk getransformeerd worden tot een ecologische en duurzame wijk, ook in het gedrag van de bewoners. Om deze ambitie kracht bij te zetten is een intensief participatieproces opgezet. Verschillende doelgroepen, beleidsmakers en omwonenden worden niet enkel geïnformeerd, maar ook actief betrokken om mee te denken over de realisatie van de wijk.

-


opdrachtgever
SMH SW+ (voormalig Goedkope Woning / Wonen Regio Kortrijk)
projectteam
Jan Verrelst, Jáchym van Erning, Monique Belien, Louise Müller
samenwerking
Denc-studio, Paul Deroose Landschapsarchitect, Studiebureau Lobelle, Sileghem & Partners, Macobo-Stabo
periode
2014 - heden
programma
Masterplan voor de opwaardering van de bestaande sociale woonwijk met 201 woningen naar een laag-energetische en CO2-neutrale wijk met 307 woningen.

Architectuuropdracht voor de sloop van 58 woningen, de renovatie van 143 woningen en de nieuwbouw van 164 woningen met ondergrondse en bovengrondse parkeerplaatsen in verschillende fases.




Gerelateerde projecten 


awg architecten   paardenmarkt 85 | b-2000 antwerpen | belgië | t +32 3 233 87 40 | info@awg.be



awg architecten   
paardenmarkt 85 | b-2000 antwerpen | 
belgië | t +32 3 233 87 40 | info@awg.be